tiistai 21. tammikuuta 2014

Millaista maailmaa luomme kuluttajavalinnoillamme?

Törmäsin tänään erittäin surullisiin uutisiin. Palonin liike Eerikinkadulla sulkee ovensa viimesen kerran 25.2.2014. Palonin Minna kertoo blogissaan tilanteesta erittäin avoimesti, ja välttääkseen konkurssin, myyntiä tulisi kertyä vielä 23 978€. Silloin Paloni voisi jatkaa vielä tärkeää työtänsä muissa muodoissa. Uutisen luettuani, mieleeni tuli väistämättä kaikki ne uutiset viime vuodelta, joissa kerrottiin luomukauppojen vaikeasta tilanteesta ja kuinka useampi kauppa joutui lopettamaan. Kysyntää ei kuulemma ole. Samaan aikaan luomumarkkinoiden arvo on kasvanut huikeaa vauhtia. Vastuullisuudesta puhutaan yhä enemmän, ja kuluttajat vaativat läpinäkyvyyttä yritystoimintaan. Miksi kaikki tämä ei näy vastuullisesti toimivan yrittäjän myynneissä?

Tämä on hankalaa aikaa taloudellisesti. Prismassa on helppo käydä ja sieltäkin saa luomua. Suomessa tuotettu on kallista. Niillähän on tuhansia tykkääjiä Facebookissa, niillähän menee varmaan ihan kivasti. Tämän tyyppiset lauseet ovat tulleet tutuiksi. Totuus kuitenkin on, että jokainen euro jonka käytämme on ääni sellaisen maailman puolesta, jonka haluamme. Facebook-tykkäys ei riitä. Suomessa tuotettu voi ollaa kalliimpi, mutta siihen on syynsä. Ja taloudellisesti vaikeina aikoina, eikö meidän tulisi tukea laatua arvostavia pienyrittäjiä, jotka luovat työpaikkoja, monipuolistavat tarjontaa ja toimivat vastuullisesti? Me kuluttajat olemme se voima, joka määrittää tulevaisuuden liiketarjonnan ja tuotevalikoiman. Vain me voimme varmistaa, että on olemassa pieniä, ja persoonallisia liikkeitä, joista saa kotimaisia laadukkaita tuotteita.

Niin kuin Minna jo mainitsi Palonin blogissa, "yksi laadukas ja ajaton iltalaukku riittää - vielä seuraavalle sukupolvelle". Päättömän kuluttamisen aika on ohi. Emme enää elä aikaa, jossa suuren tavaramäärän omistaminen olisi mitenkään tavoiteltavaa, eikä maapallon hupenevat resurssitkaan antaisi siihen myöten. Toivoisin, että ostopäätöstä harkittaisiin samalla tavalla kuin äänilipuketta; haluanko todella antaa ääneni tälle yritykselle ja miksi? Kun satsaa eettisesti tuotettuun, laadukkaaseen tuotteeseen, saattaa jopa yllättyä, miten paljon enemmän iloa ostoksestaan saa.

Mietin jatkuvasti  näitä asioita myös Kokoun kannalta; riittääkö ostovoimaisia asiakkaita, jotka eivät vain sano arvostavansa laatua ja eettisyyttä, vaan ovat myös valmiita maksamaan siitä. Haluan uskoa niin. Olen vuosien ajan tehnyt työtä vastuullisemman elämäntavan parissa tavalla tai toisella, ja haluan tehdä sitä jatkossakin. Haluan tarjota paikan, jossa pienemmätkin valmistajat saavat tuotteensa esille kuluttajille. Paikan jossa voi luottaa siihen, että tuote on valmistettu luontoa ja ihmisiä kunnioittaen, ilman hämäriä tuotantoketjuja. Haluan että esteettisyys, laatu ja eettisyys kulkevat käsi kädessä, eikä tarvitse valita vain yhtä. Mitä sinä haluat?


Kokoun flowup-kauppa torikortteleissa kesällä 2013 muiden pienten kotimaisten valmistajien ja jälleenmyyjien kanssa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti